WordPress in samenwerking met Woocommerce vs Magento

door | jun 29, 2017 | Webdesign

Er zijn diverse CMS-systemen op de markt. Maar welk CMS-systeem is nu geschikt voor jouw specifieke wens? In dit artikel leggen wij de, in onze ogen, beste CMS-systemen voor een webshop aan je voor en geven we je informatie waarom jij voor een van deze 2 CMS-systemen (WordPress i.c.m. WooCommerce en Magento) moet kiezen. 

WordPress en WooCommerce

WordPress is een Content Management Systeem waarmee men gemakkelijk een website kan realiseren en onderhouden. WordPress is ooit begonnen als een CMS waarmee je een weblog kon bijhouden. Tegenwoordig is WordPress veel meer dan alleen een blogging-platform. Zelfs grote bedrijven en merken gebruiken het systeem voor de realisatie van hun website. WordPress is “open-source” (Dit houdt in dat iedereen vrij is in de ontwikkeling ervan, en broncodes vrij beschikbaar zijn) en wordt dagelijks door-ontwikkeld door programeurs over de hele wereld. Door middel van plug-ins en thema’s kan men zelf kiezen welk ontwerp of functionaliteiten de website krijgt. Deze plug-ins en thema’s worden door ontwikkelaars gemaakt en gratis of betaald aangeboden.

WordPress biedt ook een gratis e-commerce plug-in: WooCommerce. WooCommerce biedt de mogelijkheid om WordPress om te toveren in een complete webshop. WooCommerce sluit naadloos aan op WordPress. 30% van alle online winkels maken gebruik van WooCommerce als e-commerce systeem, dit is meer dan welk platform dan ook. Het is mogelijk om fysieke en digitale goederen in alle soorten en maten te verkopen. Met premium extensies is het mogelijk om de klant onder andere lidmaatschappen, product reserveringen of korting codes aan te bieden. Verzending kunnen ook op meerdere manieren plaatsvinden. Er kan gekozen worden voor gratis verzending, vaste kosten in rekening brengen voor verzending of de kosten berekenen in real time. Met verschillende plugins is het echter mogelijk om deze functies nog veel verder uit te breiden. Alle gebruikelijke betalingsmogelijkheden zijn aanwezig, maar ben jij op zoek naar aanvullende opties dan zijn er meer dan 140 regionale opties die kunnen worden geïntegreerd met WooCommerce. Het mooiste van dit alles is dat jij de regie in handen hebt. Jij kan dit alles zelf samenstellen en zelf een gepersonaliseerde online winkel ontwikkelen.

In samenwerking met extensies verzamelt WooCommerce enorm veel data. Uit deze data kun je veel opmaken zoals het best presterende product, inkomsten per maand, hoeveel btw er in rekening is gebracht, gemiddelde maandelijkse verkopen etc. Deze data kun je gebruiken om een goed idee te krijgen over de prestaties van jouw webwinkel, zodra je meer cijfer wil verzamelen zijn er nog altijd premium plug-ins die meer inzicht bieden in jouw prestaties.

WooCommerce is ook te combineren met extensies zoals Google Analytics, Delivery Notes, PDF Invoices and Packing slips en New Product Badges.

Magento

Magento is een E-commerce oplossing met zeer veel uitgebreide functionaliteiten. Magento is net zoals WordPress  “open source”. Magento biedt het complete pakket, van online betaalkoppelingen, tot voorraadbeheer, facturatie, meertaligheid, meerdere valuta etc. In het algemeen wordt Magento gebruikt voor grotere en complexere websites. Er zijn twee verschillende edities verkrijgbaar namelijk de ‘Community edition’ die gratis beschikbaar is en de ‘Enterprise edition’ á $15.000 per jaar. Over het algemeen wordt uitgegaan van een omzet van 100.000 euro per jaar voordat je kan overstappen op de ‘Enterprise Edition’. De voordelen van de upgrade zijn de uitgebreidere marketingmogelijkheden, de Gold Support SLA (deze biedt meer garanties en zekerheden voor als er iets binnen Magento mis zou gaan) en de performance upgrade waardoor je webshop sneller is dit resulteert op lange termijn in omzetgroei. Magento werd op 31 maart 2008 gelanceerd en had in oktober dat jaar al ruim een half miljoen downloads. Magento heeft een marktaandeel van bijna 30 procent. De absolute nummer 2 achter WordPress dus.

De ontwikkeling van een webshop in Magento heeft veel voordelen. Enkele van deze voordelen zijn: Magento heeft een grote community dus veel antwoorden op al jouw vragen zijn online te vinden. In dit CMS is praktisch alles mogelijk al vergt dit wel veel expertise. Net zoals WooCommerce heeft Magento ook veel functionaliteiten en extensies. Zo is het mogelijk om je voorraad te beheren, multi-stores in te schakelen, meerdere talen, valuta, seizoensgebonden skins in te voeren en nog veel meer. Net zoals bij WordPress is vrijwel alles mogelijk met Magento.

Magento heeft echter ook nadelen. Zo kunnen beginnende gebruikers overweldigd raken door het aantal functionaliteiten van de website en daarbij is het platform ook erg zwaar. Voor de installatie van Magento is speciale webhosting op maat noodzakelijk. Gelukkig bieden wij dit bij Online Bazen ook aan. Ten slotte kan het programmeren binnen Magento intensief en tijdrovend zijn waardoor de realisatie van de webshop, relatief gezien, duur wordt.

Hieronder laten wij zien in welke branches beide actief vooral zijn.

WordPress en WooCommerce Vs Magento

Uit deze afbeelding wordt duidelijk dat Magento vooral gebruikt wordt voor het verkopen van fysieke producten en WooCommerce wordt voornamelijk gebruikt om een dienst aan te bieden. Dit is ook vrij logisch omdat Magento wordt gebruikt als je een brede product range hebt wat meestal het geval is bij het verkopen van fysieke producten.

Hosting

Bij beide Content Management Systemen zijn er verschillen qua hosting. Bij WooCommerce is het mogelijk om op vrijwel iedere ‘shared hosting’ omgeving te draaien.

Voordeel hiervan is dat de kosten met betrekking tot hosting relatief laag blijven. Je hoeft voor de hosting van WordPress/WooCommerce in principe niet meer dan vijf euro per maand te begroten. Bij Magento moet je opzoek naar een hosting partij die in staat is je installatie draaiende te kunnen houden. Zeker wanneer het aantal producten en bezoekers toeneemt neigt Magento traag te worden. Voor een goed werkende Magento hosting zul je uit moeten gaan van een prijs tussen de 15 en 20 euro per maand. Hiervoor kun je overigens ook bij Online Bazen terecht.

In onderstaand tabel worden de belangrijkste voor- en nadelen van beide CMS-systemen weergegeven.

Voordelen en nadelen WordPress en MagentoWordPress of Magento?

De keuze van CMS hangt af van meerder factoren. Je zult jezelf af moeten vragen of je een grote webshop wil beheren of een kleine shop met enkel een paar producten. Als je als starter van plan bent om je webshop relatief klein te houden dan is WooCommerce perfect. Zodra je richting de 500 tot 1000 producten groeit zal WooCommerce toch in de problemen komen qua performance beheer. Magento is dus geschikter voor een product range vanaf 1000 stuks. Wanneer men dus veel specifieke functionaliteiten eist en verwacht dat je veel uitgebreide producten gaat aanbieden is het zeker niet gek om direct te kiezen voor Magento.  Houdt hier dan echter ook rekening met aanzienlijk hogere kosten en pas je webhosting hier op aan.

Heb je interesse in een professionele webshop? Wij adviseren je graag. Online Bazen kan de volledige webshop, inclusief designs, voor je bouwen. Tevens bieden wij hosting op maat aan. Neem contact op met Online Bazen voor meer informatie en een vrijblijvende afspraak.

 

Over de auteur

Chelsea Bosters

Chelsea is de eigenaar van Online Bazen en houdt zich bezig met online strategie en conversie optimalisatie.

Gerelateerde berichten

Call Now Button