Linkbuilding is een methode van SEO die al jaren populair is. Veel bedrijven maken er gebruik van, maar lang niet altijd op de juiste manier. Een veelvoorkomende misvatting is bijvoorbeeld dat het gaat om zoveel mogelijk links verzamelen, terwijl linkbuilding alleen goed werkt als de links ook echt relevant zijn. Ben je benieuwd wat linkbuilding is en op welke manier je dit kan inzetten? Lees dan snel verder.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een van de drie facetten binnen zoekmachine optimalisatie. Bij linkbuilding draait het om het verkrijgen van relevante backlinks die verwijzen naar jouw website. Met deze backlinks van betrouwbare website krijgt Google een signaal dat jouw website ook betrouwbaar is en stijgt jouw autoriteit. De verzameling van jouw backlinks noem je een linkprofiel.

Google houd dus je linkprofiel in de gaten en beschouwt je website als autoriteit wanneer er betrouwbare websites naar jouw website verwijzen. Autoriteit speelt namelijk een belangrijke rol in de rankings van Google. Heb jij dus een hogere autoriteit dan je concurrenten? Dan zal Google je website hoger klasseren op basis van linkbuilding. Uiteraard moeten de andere twee facetten binnen SEO, content en techniek ook op orde zijn. Eigenlijk het liefst ook beter als de concurrenten.

Welke vormen van linkbuilding zijn er?

Linkbuilding kan op verschillende manieren. Iedere manier heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Voor het beste resultaat kies je voor een combinatie van twee of meer van onderstaande vormen.

backlinks vragen of ruilen

Dit is een van de meest gebruikte manieren om backlinks te verzamelen. Bij deze vorm vraag je aan andere websites of ze naar jouw domein, pagina of artikel willen linken. Het voordeel is dat je zelf bepaalt op welke website je een verwijzing wil. Hierdoor kun je zelf kiezen voor een goede, relevante en betrouwbare website waardoor de link erg sterk is. Een nadeel is dat veel websites zich er tegenwoordig bewust van zijn dat een backlink waarde heeft. Hierdoor kan het zijn dat de website dit niet zomaar wil doen en om een vergoeding vraagt. Wil je geen vergoeding geven? Kijk dan of je wellicht kan ruilen voor een andere backlink.

links zelf toevoegen

Een andere mogelijkheid om backlinks te verzamelen, is door deze aan te maken. Dit doe je door zelf verwijzingen naar je website te plaatsen op internet. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jouw weblink aan bedrijvengids websites toe te voegen. Wat hier fijn aan is, is dat het snel en makkelijk zelf te doen is. Een klein minpuntje is dat zulke backlinks minder waarde doorgeven, waardoor je autoriteit ook minder hard zal stijgen. Toch helpen alle beetjes!

Verdienen van links

Een derde manier van backlinks krijgen, is door deze te verdienen. Je verdient een backlink door goede, volledige en juiste content te maken waar andere websites graag naar willen verwijzen. Het voordeel is dat dit de manier is zoals Google linkbuilding het liefst ziet. Hierdoor is deze methode erg sterk. Het nadeel is dat je geen invloed hebt op hoe snel dit backlinks oplevert en hoeveel links dit je precies gaat opleveren.

Backlinks kopen

Tenslotte is één van de snelste methodes om backlinks te verzamelen door ze te kopen.
Hoewel dit niet de manier is waarop Google wil dat je dit doet, zitten ook hier voor- en nadelen aan. Het voordeel is dat je zelf bepaalt en kiest welke backlink je wilt kopen. Hierdoor heb je zelf de controle over de backlinks en kun je letten op relevantie en kwaliteit. Het nadeel van het kopen van backlinks is dat het tegenwoordig best prijzig kan zijn. Pas alleen goed op welke backlinks je koopt, want je kunt ook gestraft worden door Google. Dit gebeurd niet snel maar de kans is wel aanwezig.

Meer weten?

Wil je weten op welke manier linkbuilding ervoor kan zorgen dat jouw website bovenaan komt te staan op Google? Of heb je meer hulp nodig bij SEO? Wij zijn hierin gespecialiseerd en helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact op met 073-2032195 of stuur een mail naar info@onlinebazen.nl.

 

Over de auteur

Chelsea Bosters

Chelsea is de eigenaar van Online Bazen en houdt zich bezig met online strategie en conversie optimalisatie.

Gerelateerde berichten

Call Now Button